Monumenten verduurzamen met subsidie

Goed nieuws voor eigenaren van monumenten die willen verduurzamen! Vanaf 1 januari 2024 is de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) toegankelijker geworden voor monumenteigenaren. Hier lees je meer over de voorwaarden en de subsidiebedragen die beschikbaar zijn.

Voor wie is deze subsidie?

Als eigenaar-bewoner van een monumentale woning kom je in aanmerking voor de ISDE-subsidie, mits jouw woning als monument is geregistreerd in het rijksmonumentenregister, een gemeentelijk erfgoedregister, of een provinciaal erfgoedregister. Zakelijke aanvragers met een bedrijfspand met monumentenstatus komen niet in aanmerking voor subsidie op (aangepaste) isolatiemaatregelen, maar kunnen kijken naar andere subsidiemogelijkheden binnen de ISDE-regeling voor zakelijke gebruikers.

Waarvoor krijg je subsidie?

Als eigenaar-bewoner van een monument kun je subsidie ontvangen voor verschillende duurzame energie- en energiebesparende maatregelen, waaronder:

  • Isolatiemaatregelen zoals glas-, gevel-, dak-, zolder-, vlieringvloer-, bodem- of vloerisolatie.

  • Warmtepompen.

  • Zonneboilers.

  • Aansluitingen op een warmtenet.

Aangepaste voorwaarden voor isolatie van monumenten

Voor isolatiemaatregelen aan monumenten gelden vanaf 1 januari 2024 aangepaste voorwaarden. Zo zijn de isolatiewaarden versoepeld en zijn er lagere minimale afmetingen voor glasisolatie. Deze aanpassingen zijn bedoeld om het verduurzamen van monumenten toegankelijker te maken.

Hoeveel subsidie kun je krijgen?

Het subsidiebedrag hangt af van verschillende factoren, waaronder de isolatiewaarde van het materiaal en het type maatregel. Bijvoorbeeld, voor glasisolatie ontvang je een hoger subsidiebedrag voor beter isolerend glas. Ook kun je je subsidiebedrag verdubbelen door meer dan één isolatiemaatregel uit te voeren, of door isolatiemaatregelen te combineren met de installatie van een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.

Hulp Nodig? Wij zijn er voor jou!

Een succesvolle subsidieaanvraag vereist zorgvuldige voorbereiding en een grondige kennis van de criteria en voorwaarden. Bij ons subsidieadviesbureau hebben we de expertise en ervaring om jou door dit proces te begeleiden. Wij helpen je bij elke stap, van het formuleren van je projectplan tot het indienen van je aanvraag. Neem contact met ons op en ontdek hoe wij je kunnen ondersteunen bij het realiseren van je innovatieve projecten.

Samen zorgen we ervoor dat jouw ideeën tot leven komen en bijdragen aan een duurzame toekomst voor jouw bedrijf. Laat ons je helpen bij je subsidieaanvraag, zodat jij je kunt concentreren op wat echt belangrijk is!

Waar heb jij recht op?

Vorige
Vorige

Waarom je subsidies moet gebruiken voor zakelijke zonnepanelen

Volgende
Volgende

MIT: R&D-Samenwerkingsprojecten open op 11 juni!