SEBA: Nu open en alles wat je moet weten over de subsidieregeling emissieloze bedrijfsauto’s

Op dinsdag 23 april 2024 gaat de langverwachte Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) eindelijk open voor aanvragen. Voor ondernemers en non-profitinstellingen die overwegen om over te stappen op emissieloze bedrijfsauto's, is dit een belangrijke kans om financiële steun te ontvangen. Maar wat houdt de SEBA precies in en voor wie is het interessant? Laten we eens dieper ingaan op deze subsidie.

Wat is de SEBA?

De SEBA is een subsidieregeling die tot doel heeft de overgang naar emissieloze bedrijfsauto's te stimuleren. Met de SEBA kunnen ondernemers en non-profitinstellingen financiële steun ontvangen bij de aanschaf of lease van volledig uitstootvrije bedrijfsauto's.

Belangrijke data en wijzigingen in 2024

De SEBA opent op dinsdag 23 april 2024 en sluit op vrijdag 27 december 2024. Het is belangrijk om op tijd uw aanvraag in te dienen, aangezien 2024 het laatste jaar is waarin de SEBA van kracht zal zijn. Bovendien zijn er enkele wijzigingen in de subsidieregeling voor 2024:

  • Het subsidiepercentage voor grote ondernemingen is verlaagd van 10% naar 7%. Voor middelgrote ondernemingen blijft het percentage 10%, terwijl kleine ondernemingen en non-profitinstellingen kunnen blijven rekenen op een subsidiepercentage van 12%.

  • De vaststellingstermijn wordt verlengd naar 12 maanden, met de mogelijkheid tot 7 maanden uitstel.

  • De maximale subsidiebedragen blijven gelijk, met een maximum van €5.000 per bedrijfsauto, afhankelijk van de grootte van de onderneming.

Voor wie is de SEBA interessant?

De SEBA is bedoeld voor zowel ondernemers als non-profitinstellingen die willen investeren in emissieloze mobiliteit. Zowel kleine, middelgrote als grote ondernemingen kunnen de SEBA aanvragen. Het is echter belangrijk om te controleren in welke categorie jouw bedrijf valt met behulp van de mkb-toets. Het subsidiebedrag is afhankelijk van de grootte van jouw bedrijf.

Hoeveel subsidie kun je ontvangen?

Het subsidiebedrag is afhankelijk van de grootte van jouw onderneming en het type bedrijfsauto dat je wilt aanschaffen of leasen. Voor grote ondernemingen bedraagt het subsidiepercentage 7%, voor middelgrote ondernemingen 10%, en voor kleine ondernemingen en non-profitinstellingen 12%. Het maximale subsidiebedrag per bedrijfsauto is €5.000.

Voorwaarden voor de SEBA-aanvraag

Om in aanmerking te komen voor de SEBA, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden, waaronder:

  • Je bent een ondernemer of vertegenwoordigt een non-profitinstelling.

  • Je heeft nog geen definitieve koop- of leaseovereenkomst afgesloten op het moment van de subsidieaanvraag.

  • De bedrijfsauto is volledig uitstootvrij en rijdt op een elektromotor.

  • De bedrijfsauto moet nieuw zijn en voldoen aan specifieke criteria met betrekking tot typegoedkeuring, gewicht, en prijs.

Conclusie

De Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) biedt een waardevolle kans voor ondernemers en non-profitinstellingen om de overstap te maken naar emissieloze mobiliteit. Met financiële steun beschikbaar voor de aanschaf of lease van volledig uitstootvrije bedrijfsauto's, kan de SEBA helpen bij het verminderen van de CO2-uitstoot en het bevorderen van duurzame mobiliteit in Nederland. Zorg ervoor dat u op tijd uw aanvraag indient en voldoet aan alle voorwaarden om te profiteren van deze regeling.

Waar heb jij recht op?

Vorige
Vorige

TSE Industrie Studies open op 1 mei!

Volgende
Volgende

Maak jouw huurwoning(en) aardgasvrij: stimuleringsregeling aardgasvrije huurwoningen (SAH)