Wat is de SDE++ ? Hoe werkt de SDE++ ?
Een van de meest impactvolle subsidies op dit gebied is de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). Maar wat houdt deze regeling precies in en hoe kan jij ervan profiteren? In deze blogpost leggen we het je uit!
Wat is de SDE++?
De SDE++ is een subsidieregeling van de Nederlandse overheid die bedrijven en non-profitorganisaties stimuleert om grootschalige hernieuwbare energie op te wekken en de uitstoot van CO2 te verminderen. Het doel? Een vermindering van ten minste 55% in de uitstoot van broeikasgassen in Nederland in 2030, vergeleken met 1990. De SDE++ maakt de energietransitie – de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energie – haalbaar en betaalbaar.
Hoe werkt de SDE++?
De SDE++ is een exploitatiesubsidie. Dit betekent dat je subsidie ontvangt gedurende de exploitatieperiode van je installatie. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de marktprijs en de werkelijke hoeveelheid hernieuwbare energie die je opwekt of de hoeveelheid CO2 die je bespaart.
Je ontvangt de subsidie over een periode van 12 of 15 jaar, afhankelijk van de categorie waarin jouw project valt. Er zijn vijf hoofdcategorieën binnen de SDE++:
Hernieuwbare elektriciteit
Hernieuwbaar gas
Hernieuwbare warmte
CO2-arme warmte
CO2-arme productie
Elke categorie omvat verschillende technieken. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen onder hernieuwbare elektriciteit of CO2-afvang en -gebruik onder CO2-arme productie. Meer details over de verschillende categorieën en technieken vind je op de aanvraagpagina van de SDE++.
Subsidie voor de onrendabele top
Een belangrijk aspect van de SDE++ is de subsidie voor de ‘onrendabele top’. Dit is het verschil tussen de kostprijs van de techniek (het ‘basisbedrag’) en de gemiddelde marktvergoeding voor de opgewekte energie of verminderde CO2-uitstoot (het ‘correctiebedrag’). Als de marktvergoeding stijgt, daalt de onrendabele top en daarmee ook de subsidie die je ontvangt. Bij hoge energie- of CO2-prijzen kan het zelfs voorkomen dat je subsidievoorschot € 0 is. Het is dus belangrijk om deze systematiek mee te nemen in je contracten met afnemers.
Basis- en correctiebedrag
Elke categorie heeft een vast basisbedrag, wat de kostprijs voor de productie van hernieuwbare energie of de vermindering van CO2-uitstoot is. Dit basisbedrag blijft gedurende de hele looptijd van de subsidie hetzelfde. Het correctiebedrag, daarentegen, varieert jaarlijks en wordt berekend door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). De opbrengsten van jouw installatie, zoals energieopbrengsten en CO2-emissierechten, worden hiermee verrekend. De ondergrens voor het correctiebedrag is de basisenergieprijs of het basisbroeikasgasbedrag. Als het correctiebedrag gelijk is aan deze ondergrens, ontvang je de maximale subsidie.
Meer weten?
Als je overweegt om gebruik te maken van de SDE++, kunnen wij je helpen met het oriënteren en aanvragen van de subsidie. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek en ontdek hoe jouw project kan profiteren van de SDE++!
Voorkom afwijzingen en verzeker jezelf van succes met onze bewezen aanpak voor SDE++ subsidieaanvragen. Neem vandaag nog contact op en laat ons jouw partner zijn in duurzame vooruitgang.