Profiteer van belastingvoordelen met MIA en Vamil

Als ondernemer wil je natuurlijk graag investeren in milieuvriendelijke technieken en bedrijfsmiddelen. Met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) kun je dit doen met belastingvoordeel. Maar hoe werken deze regelingen precies en wat kun jij ermee bereiken? In deze blog leggen we het je uit!

Wat zijn MIA en Vamil?

De MIA en Vamil zijn subsidies van de Nederlandse overheid die ondernemers stimuleren om milieuvriendelijker te investeren. Met deze regelingen kun je een flink belastingvoordeel krijgen, waardoor investeren in duurzame bedrijfsmiddelen aantrekkelijker wordt.

Voor wie zijn MIA en Vamil?

De MIA\Vamil is bedoeld voor alle ondernemers die onder de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting vallen. Ook overheidsorganisaties, stichtingen en verenigingen kunnen gebruikmaken van deze regeling, mits zij vennootschapsbelasting betalen. Particulieren kunnen hier geen gebruik van maken.

Hoeveel belastingvoordeel krijg je?

Met de MIA kun je profiteren van een investeringsaftrek tot 45% van je investeringsbedrag. Dit komt bovenop je gebruikelijke investeringsaftrek. Met de Vamil kun je 75% van de investeringskosten afschrijven op een moment dat je zelf kiest, wat je een liquiditeits- en rentevoordeel oplevert. Samen kunnen deze regelingen je netto belastingvoordeel tot ruim 14% van het investeringsbedrag opleveren.

Voorwaarden voor MIA\Vamil

Wil je MIA\Vamil aanvragen voor jouw investering? Dan zijn er enkele belangrijke voorwaarden:

  • De techniek of het bedrijfsmiddel waarin je investeert, moet op de Milieulijst staan.

  • Je investering moet voldoen aan de omschrijving die daarbij staat.

Sommige bedrijfsmiddelen van een bepaald merk en type staan al op een positieve lijst. Staat jouw bedrijfsmiddel hierop? Dan kun je direct aanvragen. Staat je bedrijfsmiddel er niet op? Bekijk dan de Milieulijst om te zien of jouw investering past bij een van de omschrijvingen.

Hoe vraag je MIA\Vamil aan?

Het is belangrijk om je aanvraag op tijd in te dienen. Dit moet binnen drie maanden na de aankoopdatum van je investering. Bereid je aanvraag goed voor en bekijk welke stappen je moet nemen en wat er na je aanvraag gebeurt.

Toepassingsgebieden per branche

MIA en Vamil kunnen binnen verschillende sectoren worden toegepast:

  • Industrie: Voor investeringen in schone productieprocessen.

  • Landbouw: Voor milieuvriendelijke landbouwtechnieken.

  • Gebouwde Omgeving: Voor duurzame bouw- en renovatieprojecten.

  • Circulaire Economie: Voor projecten die gericht zijn op recycling en hergebruik van materialen.

  • Mobiliteit: Voor investeringen in schone vervoersmiddelen.

Deze regelingen kunnen ook helpen bij de uitvoering van een Green Deal.

Meer informatie

Met de MIA en Vamil kun je als ondernemer profiteren van belastingvoordelen terwijl je investeert in een duurzamere toekomst. Wil je weten hoe jij hiervan kunt profiteren? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek en ontdek hoe wij je kunnen helpen bij het aanvragen van deze subsidies.

Waar heb jij recht op?

Vorige
Vorige

Bespaar kosten en verduurzaam met ISDE: alles wat je moet weten

Volgende
Volgende

Wat is de SDE++ ? Hoe werkt de SDE++ ?