Wat is de WBSO en hoe kun je profiteren?

Ben je ondernemer en ga je aan de slag met onderzoek en ontwikkeling (R&D) of technisch-wetenschappelijk onderzoek? Dan kun je heel eenvoudig belastingvoordeel krijgen via de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk).

De WBSO helpt jaarlijks zo'n 20.000 bedrijven bij het uitvoeren van Speur- en Ontwikkelingswerk (S&O). Dankzij de WBSO worden je kosten aanzienlijk lager. Maar wat houdt de WBSO precies in en wat betekent dit voor jou als ondernemer? Hier lees je er meer over.

Wat is de WBSO?

De WBSO is een regeling die bedrijven ondersteunt bij het uitvoeren van onderzoek en ontwikkeling. Dit kan gaan om het ontwikkelen van nieuwe software, producten, productieprocessen of het uitvoeren van technisch-wetenschappelijk onderzoek. Door gebruik te maken van de WBSO kun je aanzienlijk besparen op je kosten.

Wie kan gebruik maken van de WBSO?

Om gebruik te kunnen maken van de WBSO moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals:

  • Zelf nieuwe programma's, producten of processen ontwikkelen, of technisch-wetenschappelijk onderzoek uitvoeren.

  • Het project moet plaatsvinden binnen de Europese Unie.

  • Je moet de werkzaamheden planmatig aanpakken, bijvoorbeeld met meerdere projectfases.

  • Je bedrijf moet inkomsten- en/of loonbelasting betalen.

  • Je kunt alleen WBSO aanvragen voor toekomstige werkzaamheden.

Daarnaast zijn er nog andere voorwaarden waar je aan moet voldoen, afhankelijk van of je een zelfstandige bent of personeel hebt.

Wat zijn de voordelen van de WBSO?

De WBSO vergoedt een deel van de loonkosten van je S&O-project. Daarnaast kunnen ondernemingen met personeel ook een aftrek ontvangen over andere kosten en uitgaven van het project, zoals de inkoop van materialen. Hierdoor kun je flink besparen op je kosten en meer ruimte creëren voor innovatie en groei.

Waar heb jij recht op?

Vorige
Vorige

DUMAVA opent in juni!

Volgende
Volgende

MIT: Kennisvouchers opent vandaag!