Populaire subsidies en regelingen voor ondernemers

De Nederlandse overheid biedt diverse subsidies en regelingen aan om ondernemers financieel te ondersteunen, vooral bij investeringen in innovatie en duurzaamheid. Deze subsidies en regelingen kunnen aanzienlijke (belasting)voordelen opleveren. Wil je weten of jouw bedrijf hiervoor in aanmerking komt? Wij helpen je verder!

Hieronder lichten we zeven populaire opties toe.

  1. Lagere R&D-kosten met de WBSO
    De Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) stimuleert innovatie door een deel van de loonkosten en uitgaven voor speur- en ontwikkelingswerk te vergoeden. Voorwaarden zijn onder andere dat het gaat om technisch nieuw en fysiek productieproces, inclusief software, en dat de werkzaamheden volgens een plan worden uitgevoerd.

  2. Belastingvoordeel voor Verduurzamen (MIA/Vamil)
    Met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) kun je belastingvoordeel behalen voor milieuvriendelijke investeringen. Tot 14% van het investeringsbedrag mag je fiscaal aftrekken, mits het investeringsobject op de Milieulijst staat en aan de voorwaarden voldoet.

  3. Investeringssteun voor Energiebesparing (ISDE)
    De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) biedt subsidie voor bijvoorbeeld warmtepompen en zonneboilers. Voorwaarden zijn onder andere dat de subsidie moet worden aangevraagd vóór de aankoop van het apparaat en dat het binnen een jaar na subsidietoekenning in gebruik moet zijn genomen.

  4. Borgstelling voor MKB-bedrijven (BMKB)
    Met de BMKB-regeling staat de overheid garant voor een deel van je lening, waardoor je als MKB-bedrijf makkelijker financiering kunt krijgen. Voorwaarden zijn onder andere een eenmalige provisie en uitsluiting van bepaalde sectoren zoals vastgoedexploitatie.

  5. Lening voor Innovatie
    Voor de ontwikkeling van innovatieve producten of diensten kun je een innovatiekrediet aanvragen tot maximaal 10 miljoen euro. De aanvraagprocedure omvat een grondige beoordeling door een externe adviescommissie.

  6. Kennisvoucher voor Innovatie (MIT)
    Via de MIT-regeling kun je een kennisvoucher aanvragen om expertise in te kopen bij kennisinstellingen voor nieuwe producten, productieprocessen of diensten. Je kunt tot 70% van de kosten vergoed krijgen, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

  7. Vroegefasefinanciering (VFF)
    De Vroegefasefinanciering (VFF) biedt financiering in de beginfase van een onderneming, vooral gericht op innovatieve projecten zonder bewezen concept. Voorwaarden zijn onder andere een gedetailleerd ondernemingsplan en aantoonbare MKB-status.

Benieuwd naar jouw subsidiekansen?

Ons subsidieadviesbureau staat klaar om je te helpen. Neem gerust contact met ons op en ontdek welke subsidie jouw bedrijf kan benutten.

Waar heb jij recht op?

Vorige
Vorige

Nu open: subsidie voor praktijk- en werkleerplaatsen

Volgende
Volgende

WBSO: Interessant voor jouw bedrijf?