24% meer energiezuinige investeringen door bedrijven in 2023

In 2023 hebben ondernemers fors meer geïnvesteerd in energiezuinige technologieën, mede dankzij de Energie-investeringsaftrek (EIA). Volgens het EIA-jaarverslag van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) maakten bijna 23.000 ondernemers gebruik van deze regeling, wat resulteerde in een totaalbedrag van bijna € 4,4 miljard aan energiezuinige investeringen. Dit vertegenwoordigt een stijging van 24% ten opzichte van 2022. De verwachte energiebesparing van deze investeringen bedraagt ongeveer 1.077 miljoen m³ aardgas, vergelijkbaar met het jaarlijkse energieverbruik van 586.000 huishoudens.

Optimaliseer je investeringen met de Energie-investeringsaftrek (EIA)

De EIA biedt aanzienlijke fiscale voordelen voor ondernemers die investeren in energiezuinige bedrijfsmiddelen en duurzame energietechnieken. Zowel grote bedrijven, kleine ondernemingen als eenmanszaken kunnen profiteren van deze regeling. Tot 40% van de investeringskosten kunnen worden afgetrokken van de fiscale winst, mits de investeringen voldoen aan de beschrijvingen op de jaarlijks geactualiseerde Energielijst.

Populaire investeringen in 2023

  • Warmtepompen: Ondernemers hebben bijna € 88 miljoen geïnvesteerd in warmtepompen, wat een significante stijging is ten opzichte van € 67 miljoen in 2022. Warmtepompen zijn cruciaal voor het verduurzamen van gebouwen en dragen bij aan volledig gasvrije oplossingen.

  • Energieopslag: Er werd € 90 miljoen geïnvesteerd in de opslag van elektrische energie, wat bijdraagt aan het verminderen van de belasting op het elektriciteitsnet.

Benut de voordelen van de EIA

Het aanvragen van de EIA kan complex zijn; het is essentieel om aan alle voorwaarden te voldoen. Ons subsidieadviesbureau beschikt over uitgebreide ervaring en expertise in het aanvragen van subsidies voor duurzame investeringen. Wij adviseren niet alleen over de beste aanpak om de EIA te benutten, maar kunnen ook het volledige aanvraagproces voor u verzorgen.

Neem vandaag nog contact met ons op

Ontdek hoe ons team u kan ondersteunen bij het optimaliseren van uw duurzame investeringen en het maximaliseren van de fiscale voordelen. Neem contact op en samen streven we naar een duurzamere toekomst.

Waar heb jij recht op?

Vorige
Vorige

WBSO: Interessant voor jouw bedrijf?

Volgende
Volgende

Vergroot je kans op SDE++ succes met onze expertise